De flesta barn och unga idag använder IT som en självklar del i vardagen; de chattar, surfar och spelar.
Hur ska vi vuxna förhålla oss till det?
Vi tycker inte om att de sitter inne för länge vid datorn. Vi oroar oss över vilka personer de kan tänkas träffa på chattar. Men bör vi göra något åt det, och i så fall vad?
Vi kan tycka mycket om ungas IT-användning, men oavsett vad vi tycker, så är datorer och mobiltelefoner idag givna delar i samhället. Att förbjuda unga tillgång till IT är inte att förbereda dem inför framtiden. Inte idag, och definitivt inte i framtiden då samhället kommer förvänta sig IT-kunnighet som en självklar baskunskap. Förmodligen är förbud inte ens praktiskt möjligt med tanke på tillgång hos kompisar, bibliotek etc.
Däremot anser jag att vuxna mycket väl bör bry sig. Vi kan dessutom bidra till att unga blir bättre rustade att möta de digitala miljöer de använder. De behöver lära sig riktiga fakta om digitala miljöer, istället för en allmän oro. Vi behöver alla - unga såväl som vuxna - i någon mån strategier för att bemöta och undvika negativa aspekter med nätet - alltifrån spam-mail till bedrägerier. Samtidigt behöver unga kunna ta tillvara de fördelar som den digitala tekniken erbjuder, och faktiskt få glädjas åt den, utan dåligt samvete över att IT är något farligt eller dåligt. Och detta är något vuxna, kanske särskilt pedagogerna kring de unga, faktiskt har riktigt bra förutsättningar att erbjuda dem.
I vissa fall kan de unga ligga före sina lärare när det gäller tekniken... Som pedagog kan man ändå bidra med det viktigaste - ett kritiskt förhållningssätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar